Reviews Makelaardij van de laar

Rene van de Laar

7 januari 2022

Kosten koper of Vrij op naam

Het kopen van een huis is een grote stap in iemands leven, en het is belangrijk om de verschillende aspecten van het proces te begrijpen. Twee termen die vaak opduiken bij het kopen van onroerend goed zijn "kosten koper" en "vrij op naam". Deze termen hebben betrekking op wie verantwoordelijk is voor welke kosten bij de aankoop van een woning. In deze blog zullen we het verschil tussen kosten koper en vrij op naam uitleggen, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen wanneer je de sprong waagt op de huizenmarkt.

Wat zijn ‘kosten koper’?

Wanneer een woning als “kosten koper” wordt verkocht, betekent dit dat de koper verantwoordelijk is voor de kosten die gemoeid zijn met de overdracht van het eigendom. Deze kosten omvatten doorgaans de overdrachtsbelasting, notariskosten voor de leveringsakte, kadasterkosten en eventuele makelaarskosten. Het exacte bedrag kan variëren, afhankelijk van de aankoopprijs van de woning en andere factoren. Over het algemeen worden de kosten koper geschat op ongeveer 6% van de aankoopprijs.

Bij het kopen van een woning met kosten koper moet de koper deze kosten zelf betalen bovenop de aankoopprijs van de woning. Dit betekent dat de koper extra spaargeld nodig heeft om deze kosten te dekken. Het is belangrijk om deze kosten mee te nemen in je budgettering bij het plannen van de aankoop van een huis.

Wat betekent ‘vrij op naam’?

In tegenstelling tot kosten koper, betekent “vrij op naam” dat de verkoper verantwoordelijk is voor de kosten van de overdracht van het eigendom. Dit houdt in dat de verkoper de overdrachtsbelasting, notariskosten en kadasterkosten betaalt. De aankoopprijs van de woning is inclusief deze kosten, waardoor de koper geen extra kosten heeft bovenop de afgesproken prijs. Met andere woorden, de koper betaalt alleen de koopprijs van het huis en heeft geen extra kosten om zich zorgen over te maken.

Het voordeel van een woning kopen vrij op naam is dat je als koper minder liquide middelen nodig hebt om de aankoop te voltooien. Je kunt je aandacht richten op het financieren van de aankoopprijs van het huis, zonder je zorgen te maken over het aanvullende bedrag voor de kosten koper.

Welke optie moet je kiezen?

Het is belangrijk om te begrijpen dat de keuze tussen kosten koper en vrij op naam afhangt van verschillende factoren, waaronder je persoonlijke financiële situatie en de onderhandelingspositie met de verkoper. Het kan verleidelijk zijn om te kiezen voor een woning vrij op naam vanwege de lagere initiële kosten, maar dit betekent niet automatisch dat het de beste keuze is.

Vragen over dit onderwerp? Whatsapp met ons op 0413-472118

Wellicht ook
interessant voor jou?

BlogOok interessant
20 juli 2021

Tips ter voorbereiding op de woningfotograaf

JTVCYXV0ZXVyJTVEJTNDZGl2JTIwY2xhc3MlM0QlMjJzaGFyZS1ibG9nLWl0ZW0lMjIlM0UlMEElM0NwJTIwY2xhc3MlM0QlMjJzaGFyZS1sYWJlbCUyMiUzRURlZWwlMjBhcnRpa2VsJTNBJTNDJTJGcCUzRSUwQSUzQ2RpdiUyMGNsYXNzJTNEJTIyc2hhcmUtaWNvbnMlMjIlM0UlMEElMjAlMjAlMjAlNUJzc2JhLWJ1dHRvbnMlNUQlMEElM0MlMkZkaXYlM0UlMEElM0MlMkZkaXYlM0U=De hal is vaak de eerste ruimte die je tegen komt als je bij een huis binnen stapt. Je kan er hier voor zorgen dat alle schoenen en jassen opgeruimd…
BlogOok interessantTop 3
22 februari 2024

In welk seizoen kun je het beste je woning verkopen?

JTVCYXV0ZXVyJTVEJTNDZGl2JTIwY2xhc3MlM0QlMjJzaGFyZS1ibG9nLWl0ZW0lMjIlM0UlMEElM0NwJTIwY2xhc3MlM0QlMjJzaGFyZS1sYWJlbCUyMiUzRURlZWwlMjBhcnRpa2VsJTNBJTNDJTJGcCUzRSUwQSUzQ2RpdiUyMGNsYXNzJTNEJTIyc2hhcmUtaWNvbnMlMjIlM0UlMEElMjAlMjAlMjAlNUJzc2JhLWJ1dHRvbnMlNUQlMEElM0MlMkZkaXYlM0UlMEElM0MlMkZkaXYlM0U=Lente: Voordelen: Bloeiende natuur en meer daglicht kunnen je woning aantrekkelijker maken. Woningzoekers zijn vaak actiever tijdens de lente, waardoor de kans op een snelle verkoop toeneemt. Tuinen en buitenruimtes…
BlogOok interessant
27 mei 2021

Nieuwbouw gekocht, Wanneer zet je je eigen woning te koop?

JTVCYXV0ZXVyJTVEJTNDZGl2JTIwY2xhc3MlM0QlMjJzaGFyZS1ibG9nLWl0ZW0lMjIlM0UlMEElM0NwJTIwY2xhc3MlM0QlMjJzaGFyZS1sYWJlbCUyMiUzRURlZWwlMjBhcnRpa2VsJTNBJTNDJTJGcCUzRSUwQSUzQ2RpdiUyMGNsYXNzJTNEJTIyc2hhcmUtaWNvbnMlMjIlM0UlMEElMjAlMjAlMjAlNUJzc2JhLWJ1dHRvbnMlNUQlMEElM0MlMkZkaXYlM0UlMEElM0MlMkZkaXYlM0U=Wanneer zet ik mijn huis te koop nadat ik een nieuwbouwhuis heb gekocht? Dit is een vraag met voor veel mensen een moeilijk antwoord. De kans dat je een keertje…